dinsdag 24 mei 2011

Trend van de toekomst: Elektrische Auto

Microtrend: milieuvriendelijke auto
Maxitrend: automatisering
Megatrend: Het Milieu

Elektrische autoDe ontwikkelingen van elektrische auto's gaat snel. De nieuwste generatie elektrische auto's kan prima meten met de huidige generatie benzine en/of diesel auto's. Met de nieuwste generatie Lio-Ion accu's en krachtige elektromotoren kunnen deze elektrische wagens eenvoudig mee in het huidige verkeer, hebben ze voldoende bereik voor het dagelijkse werkverkeer en zijn ze al sneller en veel zuiniger dan hun fossiele broertjes.

Efficiënter
Elektrische auto's zijn veel zuiniger dan wagens met fossiele brandstof motoren. Dat wordt enerzijds veroorzaakt doordat een elektromotor veel efficiënter is dan een brandstofmotor. Een elektromotor kan eenvoudig een rendement halen van 95% terwijl een dieselmotor niet verder komt dan 35% en een benzine motor slechts een rendement heeft van 25%. Verder heeft een elektrische auto vaak veel minder mechanische delen. Deze draaiende mechanische delen zoals een versnellingsbak zorgen ook voor verliezen (transmissie verliezen). Een ander voordeel, wat name in stadsverkeer naar boven komt, is dat een elektrische auto tot 30% van zijn bewegingsenergie weer kan omzetten in elektriciteit bij het remmen. Dit concept heet 'regenerative breaking'.

iStock_000010602289Small.jpg

GoedkoperVanwege de hoge efficiency is een elektrische auto ook goedkoper in gebruik. Als je puur naar de brandstofkosten kijkt dan is een elektrische auto per km ongeveer 5x zo goedkoop dan een wagen met brandstofmotor. Ook als je de overige kosten mee gaat rekenen zoals afschrijvingskosten, onderhoudskosten en vastkosten dan is een elektrische auto nu al goedkoper dan een vergelijkbare wagen met brandstofmotor. Je kunt voor jezelf uitrekenen wat je mogelijke besparing op de brandstof kosten is door gebruik te maken van de besparingscalculator.
Ook als je de overige kosten mee gaat rekenen zoals afschrijvingskosten, onderhoudskosten en vastkosten dan is een elektrische auto nu al goedkoper dan een vergelijkbare wagen met brandstofmotor.

De reden dat de elektrische auto een trend zal worden voor de toekomst komt door een optelsom van alle bovengenoemde punten. Hij is goedkoper, efficienter en zuiniger in gebruik. Dat zijn trends waarnaar we tegenwoordig allemaal opzoek zijn. Dat zal in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar belangrijker worden.

gemaakt door Jos-Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten